Jestem świeżo po spotkaniu z prezesem Gospodarstwa Rybackiego Sława.
No to po kolei:
1. AKWENYOd 16 maja 2014r. mamy udostępnione wszystkie jeziora Obwodu Jeziora Sławskiego. W jego skład wchodzi aż 9 akwenów, dla nas jednak istotne będą dwa, maksymalnie trzy.
a) Jezioro Sławskie
b) Jezioro Tarnowskie Duże
Jeśli chodzi o pozostałe zbiorniki – większość wg mnie się nie nadaje do łowiectwa. Podkreślam – większość. Wszystkich nie udało mi się sprawdzić. Oczywiście jeśli ktoś jest zaprawiony w boju i kiepska wizura mu nie przeszkadza- będzie mógł korzystać z każdego jeziora tego obwodu.
Z polowań wyłączone są akweny: Wojnowskie wschodnie i zachodnie, Rudzieńskie, Wuszno oraz Wilcze.
2. PRAWOJako że są to wody państwowe, obowiązują nas reguły zawarte w Ustawie o rybactwie śródlądowym.
a) sezon: 16maja – 14 październik
b) łowimy w porze dziennej
c) do połowu potrzebna jest Karta Łowiectwa Podwodnego oraz pozwolenie właściciela akwenu
d) limity na ryby/ wymiary ochronne/ okresy ochronne – zgodnie z regulaminem gospodarstwa rybackiego (można znaleźć na stronie)
3. ZASADY- pozwolenie będzie można kupić w Sławie, w siedzibie Gospodarstwa Rybackie Sława sp. z o.o. (jadąc od strony Lubiatowa – bezpośrednio za Biedronką skręcamy w prawo i dojeżdżamy do samego jeziora drogą leśną)
- będzie możliwość zakupienia pozwoleń przez internet (dotyczy to zezwoleń krótkoterminowych- całoroczne należy kupować na miejscu)
- przy zakupie pozwolenia przez Internet – trzeba będzie wydrukować sobie blankiecik (będzie przesyłany mailem lub dostępny na stronie gospodarstwa) oraz dowód przelewu; przy ewentualnej kontroli trzeba będzie okazać KŁP, pozwolenie na połów oraz dowód wpłaty – to wystarczy.
- nie musimy nikogo informować telefonicznie ani o miejscu ani o godzinie wejścia do wody
- w związku z dużą ilością sprzętu pływającego na jeziorze (głównie żaglówek) jest prośba o szczególna ostrożność, gdyby przyszło komuś do głowy przeprawić się przez środek jeziora na drugi brzeg
- z wędkowania oraz polowania kuszą wyłączona jest cała zatoka w południowo – wschodniej części jeziora (od OW Słoneczko aż do końca jeziora)
4. CENNIKW skład poniższego cennika wchodzi pozwolenie na wszystkie 9 akwenów Obwodu Jeziora Sławskiego.
1 dzień – 35zł
3 dni – 50zł
7 dni – 70zł
14 dni – 120zł
Cały sezon – 250zł
5. INNEDzisiaj przedstawiłem właścicielowi regulamin, jaki miałby nas obowiązywać na jeziorach gospodarstwa rybackiego. Po zatwierdzeniu zostanie on zamieszczony na stronie internetowej:
Na dniach przygotuję wzór pozwolenia, jakim będziemy się posługiwać. Po zatwierdzeniu – zostanie on również zamieszczony na stronie internetowej.
Na stronie też pojawi się informacja o Stowarzyszeniu Spearfishing Poland, która (miejmy nadzieję) pozwoli wędkarzom i innym użytkownikom tych akwenów, oswoić się z naszą obecnością.
Prezes gospodarstwa jest otwarty na wszelkie inicjatywy. W sierpniu na Jeziorze Sławskim odbędą się Ogólnopolskie zawody Spinningowe z cyklu Grand Prix. Padła propozycja, iż można by zorganizować podobną imprezę dla łowców. Całe zaplecze (WOPR, sprzęt pływający itd.) zostanie zapewniony na miejscu i będzie do naszej dyspozycji.
Chciałem dzisiaj wejść do wody z kamerą i nakręcić krótki filmik pokazowy. Niestety po kilku ulewnych dnia, wizura nie rozpieszcza. Jezioro Sławskie jest wielką zlewnią wszystkich okolicznych jezior i na zmiany pogodowe(głównie opady) jest bardzo wyczulone. Jak woda się poprawi, postaram się coś nakręcić i wrzucić.
Ponadto istnieje możliwość wejścia z kuszą do wody z samym prezesem, który wykazał w tej kwestii spore zainteresowanie (jest płetwonurkiem, więc z wodą jest obeznany)
No i to by było na tyle...
pozdrawiam
Kuba