"Kolego żadnego noża nie ostrzy się na szlifierce ponieważ przegrzanie krawędzi tnącej prowadzi do zniszczenia noża. Reszty nawet nie będę komentował bo to zbyt oczywiste. Mam nadzieję że spotkamy się w Ińsku i pokarzesz ten numer ze śrubokrętem...."
Jak to się nie ostrzy na szlifierce jeżeli nastąpi wyłamanie w ostrzu noża to zapewne osełką. Następna kwestia to zużycie krawędzi tnącej nastąpi coś w rodzaju wyokrąglenia się ostrza. Faktycznie nieumiejętne posługiwanie się szlifierką prowadzi do przegrzania ostrza. Szlifierka choćby taka http://allegro.pl/item1182056936_podwoj ... 00_mm.html jeżeli ktoś jest niedoświadczony to montuje 5l butle z woda następnie wężyk, zostaje tylko ukierunkować strumień wody na tarcze "kamień" i przegrzanie nie grozi.
W zakładach mięsnych używają podobnych http://www.gs-de.eu/pl/downloads/prospekte/K3H.pdf po lewej stronie jest zbiornik z wodą tarcza z przystawkami magnetycznymi.