Postautor: annacz1 » czw, 5 listopada 2009, 20:24
Kleń
Smażone klenie.
Składniki: nasze złowione klenie, sól, mąka, 1 jajko i tarta bułka do obtaczania, olej do smażenia.
Sprawione i dokładnie opłukane ryby skropić wódką, octem lub sokiem z cytryny i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Następnie filety posolić, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju.
Klenie po warszawsku.
Składniki: klenie (1,5 kg), sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, 15 dag mąki, 2 jaja, 3/4 szklanki mleka, 200 g rabarbaru, olej do smażenia.
Rybę oczyścić, opłukać, pokrajać na porcje, posolić i popieprzyć oraz skropić sokiem z cytryny. Z mąki, mleka i jajek sporządzić ciasto bardziej gęste niż na naleśniki. Rabarbar obrać, umyć, drobno pokrajać i dodać do ciasta; wymieszać. Rybę umoczyć w cieście i smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone przełożyć do rondla i wstawić do nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut. Podawać z surówką z marchwi z chrzanem.