Strona 1 z 1
PRZEPIS NA KLENIA
: śr, 4 listopada 2009, 22:41
autor: annacz1
Właśnie o tej porze roku warto zabrać ze sobą kilka złowionych kleni. Rzecz jasna, nie chodzi tu o jakieś maleństwa, zwane przez wędkarzy matiasami, lecz o czterdziesto centymetrowe, jesienne grubasy, jakie można zobaczyć na fotografii powyżej. Ich przyrządzenie zabiera jednak nieco czasu. Ryby trzeba "zabajcować - włożyć na kilka godzin do specjalnego roztworu, w którym ryba nabierze smaku. Bajc przygotowuje się - i jest to zasada dotycząca wszystkich "suchych" ryb - z mleka. Do litra mleka (nie może być pasteryzowane, UHT) dodaje się ziół - przede wszystkim szczyptę drobno startej gałki muszkatołowej, bazylii i cząbru oraz pieprzu, estragonu i papryki według uznania. Sprawioną rybę wkłada się do przygotowanegom mlecznego maceratu iprzez 2-3 godziny przetrzymuje w temperaturze pokojowej a następnie na kilka wkłada do lodówki. Po "skruszeniu" klenie można smażyć - najlepiej obtoczone mąką - w głębokim i mocno rozgrzanym oleju. Bardzo smaczne bywają także galantynki w auszpiku ze sporym dodatkiem majeranku lub rozmarynu. Smacznego! Oj, jeszcze jedna jesienna rada... Nie kulinarna tym razem - ale dotycząca bezpieczeństwa. Jesienne i zimowe - szczególnie w pierwszej połowie zimy - klenie nie są specjalnie ruchliwe, ale niezwykle silne.
Re: przepis na Klenia
: czw, 5 listopada 2009, 00:54
autor: marcin
Re: przepis na Klenia
: czw, 5 listopada 2009, 20:24
autor: annacz1
Kleń
Smażone klenie.
Składniki: nasze złowione klenie, sól, mąka, 1 jajko i tarta bułka do obtaczania, olej do smażenia.
Sprawione i dokładnie opłukane ryby skropić wódką, octem lub sokiem z cytryny i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Następnie filety posolić, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju.
Klenie po warszawsku.
Składniki: klenie (1,5 kg), sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, 15 dag mąki, 2 jaja, 3/4 szklanki mleka, 200 g rabarbaru, olej do smażenia.
Rybę oczyścić, opłukać, pokrajać na porcje, posolić i popieprzyć oraz skropić sokiem z cytryny. Z mąki, mleka i jajek sporządzić ciasto bardziej gęste niż na naleśniki. Rabarbar obrać, umyć, drobno pokrajać i dodać do ciasta; wymieszać. Rybę umoczyć w cieście i smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone przełożyć do rondla i wstawić do nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut. Podawać z surówką z marchwi z chrzanem.
Re: przepis na Klenia
: pt, 6 listopada 2009, 08:40
autor: marcinbródno
Marcin nie widziałeś nigdy klenia?
specjalnie dla Ciebie...
i nie czepiaj się
Re: przepis na Klenia
: sob, 7 listopada 2009, 12:45
autor: marcin
Ok, ok. Już sie nie czepiam:) Klenie widziałem i dość skutecznie zmniejszałem ich pogłowie w rzekach typu świder i liwiec. No może nie 40 cm ale 25-35 na żyłce 0.14 w poł metrowej wodzie może dać wiele fajnych emocji