KALMARY PO GRECKU
: ndz, 1 listopada 2009, 12:55
Kalmary po grecku
Owoce morza
Świetne danie główne na 6 osób. Polecane w dobrym towarzystwie z wyśmienitym winem
trudne 30-60 min
Składniki
* 7 świeżutkich całych kalmarów
*
* Farsz
*
* 1 łyżka oliwy
* 2 cebulki
* 300g ugotowanego ryżu
* 60g orzeszków pinii
* 75g rodzynek
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
*
* Sos
*
* 4 duże dojrzałe w słońcu pomidory
* 1 łyżka oliwy
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* kieliszek dobrego czerwonego wina
* 1 łyżka oregano
Opis przygotowania
Oprawić kalmary tj. wypatroszyć, odciąć macki i odłożyć na bok. Zdjąć skórę, odłączyć płetwy grzbietowe. Drobno posiekać macki orać płetwy. Potem obsmażyć, dodając w ostatniej chwili rozgnieciony czosnyk. Dusić z winem pod przykryciem około 5 minut. Posłużą za składnik farszu. Farsz: Wymieszać podduszone fragmenty kalmarów z pozostałymi składnikami farszu. Do zagęszczenia farszu możesz użyć sosu z duszenia. Rurki kalmarów wypełnić farszem i zamknąć wykałaczką. Ułożyć jedną warstwę w naczyniu do zapiekania. Sos: Pomidory obrać ze skórki, posiekać i zagotować z winem, oregano, czosnkiem i cebulką. Kalmary polać sosem i wstawić do piekarnika 200st. C na około 30 minut. Danie bardzo sycące
Owoce morza
Świetne danie główne na 6 osób. Polecane w dobrym towarzystwie z wyśmienitym winem
trudne 30-60 min
Składniki
* 7 świeżutkich całych kalmarów
*
* Farsz
*
* 1 łyżka oliwy
* 2 cebulki
* 300g ugotowanego ryżu
* 60g orzeszków pinii
* 75g rodzynek
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
*
* Sos
*
* 4 duże dojrzałe w słońcu pomidory
* 1 łyżka oliwy
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* kieliszek dobrego czerwonego wina
* 1 łyżka oregano
Opis przygotowania
Oprawić kalmary tj. wypatroszyć, odciąć macki i odłożyć na bok. Zdjąć skórę, odłączyć płetwy grzbietowe. Drobno posiekać macki orać płetwy. Potem obsmażyć, dodając w ostatniej chwili rozgnieciony czosnyk. Dusić z winem pod przykryciem około 5 minut. Posłużą za składnik farszu. Farsz: Wymieszać podduszone fragmenty kalmarów z pozostałymi składnikami farszu. Do zagęszczenia farszu możesz użyć sosu z duszenia. Rurki kalmarów wypełnić farszem i zamknąć wykałaczką. Ułożyć jedną warstwę w naczyniu do zapiekania. Sos: Pomidory obrać ze skórki, posiekać i zagotować z winem, oregano, czosnkiem i cebulką. Kalmary polać sosem i wstawić do piekarnika 200st. C na około 30 minut. Danie bardzo sycące