[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Spearfishing.pl •SMACZNY SZCZUPAK
Strona 1 z 1

SMACZNY SZCZUPAK

: pn, 29 czerwca 2009, 19:51
autor: kuczu
Do przygotowania smacznego sczupaka potrzebujemy:

- szczupaka- koniecznie samemu upolowanego
- prawdziwego masła- nie margaryny lub innego masmixu
- kopru
- wykałaczek

Szczupaka patroszymy, solimy. Do oprawionego sczupaka pakujemy kopru ile wlezie, i z pół kostki masła. Brzuch spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne nacieramy trochę masłem. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i ściukę pieczemy jakieś 45-60 min, a tak naprawdę zależy od okazu. Ja piekę godzinkę takiego 1,5 kg. One często biorą na dziabę.
Włala. Przypuszczam, że efekt końcowy Was pozytywnie zaskoczy.

pozdrawiam i życzę smacznego

Re: Smaczny szczupak

: wt, 30 czerwca 2009, 19:34
autor: sharky
Ciekawy przepis. Trzeba wypróbować :D

Szczupak w śmietanie

: śr, 4 listopada 2009, 20:10
autor: annacz1
Szczupak w śmietanie


Przygotowanie: 5 minut

Pieczenie: 30-40 minut

Duszenie: 15 minut

Trudność: łatwy


Składniki na 4 porcje

• 450 g filetów ze szczupaka

• 3 łyżki masła

• 1 mała cebula, pokrojona w kostkę

• 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę

• 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę (może być i mniej)

• 1/2 szklanki pomidorów bez nasion, obranych i pokrojonych

• 1 1/2 szklanki gęstej śmietany

• 1 szklanka tartego sera szwajcarskiego

• 1/4 szklanki bułki tartej

• 1/2 łyżeczki soli


Etapy przygotowania

1. Myślę, że do tego przepisu równie dobrze można wykorzystać inny rodzaj ryby. Ja do tej pory próbowałam tylko ze szczupakiem. Jest naprawdę smaczny przygotowany w ten sposób. W rondelku trzeba rozgrzać masło, dodać cebulę, paprykę i seler, poddusić do miękkości. Dodaj następnie pomidory i gotuj na małym ogniu do odparowania płynu.

2. Piekarnik proszę podgrzać do temperatury 180 stopni C. Rybę oczywiście umytą i osuszoną ułóż w naczyniu żaroodpornym, oprósz solą. Jarzyny wyłóż na rybę, następnie przykryj warstwą śmietany, posyp serem i tartą bułką. Piecz około 30-40 minut.