KARP W PIWIE
: czw, 15 stycznia 2009, 21:00
krzychu coś dla ciebie
KARP W PIWIE
80 dag filetów z karpia
szklanka jasnego piwa
duża cebula
po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
łyżeczka mielonych gożdzików
pół łyżeczki cukru
5 dag rodzynków
łyżka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oliwy
sól
Umyte i osuszone filety natrzeć solą i mielonymi goździkami przykryć,
wstawić na 1-2 godz do lodówki ,po czym pokroić na porcje.
Opłukane rodzynki sparzyć wrzątkiem , osączyc na sicie.
W płaskim rondlu rozgrzac olej zeszklic na nim drobno pokrojoną cebulę,
dodać połowę rodzynków,pieprz i ziele angielskie.
Wlać piwo ,zagotować ,włożyć porcję ryby ,posypać otartą skórką z cytryny
i dusić na niewielkim ogniu około 15 min.
Dodać pozostałe rodzynki ,cukier i pieprz ,delikatnie potrząsnąć rondlem
i dusić razem jeszcze z 5 min.
Podawać na gorąco lub na zimno.
PALCE LIZAĆ
KARP W PIWIE
80 dag filetów z karpia
szklanka jasnego piwa
duża cebula
po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
łyżeczka mielonych gożdzików
pół łyżeczki cukru
5 dag rodzynków
łyżka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oliwy
sól
Umyte i osuszone filety natrzeć solą i mielonymi goździkami przykryć,
wstawić na 1-2 godz do lodówki ,po czym pokroić na porcje.
Opłukane rodzynki sparzyć wrzątkiem , osączyc na sicie.
W płaskim rondlu rozgrzac olej zeszklic na nim drobno pokrojoną cebulę,
dodać połowę rodzynków,pieprz i ziele angielskie.
Wlać piwo ,zagotować ,włożyć porcję ryby ,posypać otartą skórką z cytryny
i dusić na niewielkim ogniu około 15 min.
Dodać pozostałe rodzynki ,cukier i pieprz ,delikatnie potrząsnąć rondlem
i dusić razem jeszcze z 5 min.
Podawać na gorąco lub na zimno.
PALCE LIZAĆ