[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
MAŁŻE - Strona 2 -Spearfishing.pl

MAŁŻE

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
krzysiek4
Re: karpie i małże

Postautor: krzysiek4 » ndz, 4 stycznia 2009, 14:44

ms70s......Jaca.........z dużym szacunkiem koledzy ale chyba nie jestescie na bierząco
z wszystkimi postami.......przepis na wedzone karpie jest moją prośbą do Anny jako że nikt z forum nie podzielił się taką informacją.,[szpilka w bok incjatorowi tego wątku]
o małżach można poczytać w zagadkach i w technikach.
pozdrawiam.
ps.wielkie dzięki dla miłej ANNY.........myślę ze jeszcze nie raz skorzystamy z jej wiedzy
kulinarnej. :wink:
Załączniki
10.jpg
10.jpg (60.54KiB)Przejrzano 10807 razy
Ostatnio zmieniony czw, 15 stycznia 2009, 19:35 przez krzysiek4, łącznie zmieniany 1 raz.

ms70s
Posty:58
Rejestracja:pn, 22 września 2008, 10:41
Lokalizacja:Ostrzeszów

Re: karpie i małże

Postautor: ms70s » ndz, 11 stycznia 2009, 22:41

Widzę że nikt naszych małży osobiście nie jadł.
Proponuje przy następnym spotkaniu nad wodą wypróbować ten specjał.

Awatar użytkownika
wojtas361
Posty:472
Rejestracja:sob, 24 maja 2008, 21:01
Lokalizacja:Szczecin

Re: przepisy kuchni greckiej

Postautor: wojtas361 » pn, 12 stycznia 2009, 12:24

Własnie takie skaloczepy rozłupywałem w Chorwacji i karmiłem nimi ryby.Już teraz wiem czemu ryby były tak zarte na te mięso :shock: Jest tego w brud na skałach...

krzysiek4

Re: karpie i małże

Postautor: krzysiek4 » czw, 15 stycznia 2009, 20:52

:wink:
Załączniki
biologistmussel-499051-lw.jpg
biologistmussel-499051-lw.jpg (71.48KiB)Przejrzano 10765 razy
ScreenShot005.jpg
ScreenShot005.jpg (55.68KiB)Przejrzano 10805 razy
Ostatnio zmieniony ndz, 18 stycznia 2009, 21:58 przez krzysiek4, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
annacz1
Posty:39
Rejestracja:czw, 22 stycznia 2009, 21:46
Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle

małże

Postautor: annacz1 » czw, 22 stycznia 2009, 22:42

MAŁŻE NOWOZELANDZKIE W SOSIE ŚMIETANOWYM

trudność: łatwe



Składniki
1 średnia cebula
12 małży
1 ząbek czosnku
sól, pieprz czarny i biały
natka pietruszki
50 ml białego wina lub szampana
śmietana 36%
oliwa

Przygotowanie
Pokroić cebulę w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą. Dodać małże. Smażyć mięsem do patelni. Usmażyć cebulę na złoty kolor i dodać białe wino (może być musujące, dla zamożniejszych rekomenduję szampana). Odparowywać do 5 minut. Następnie dodać śmietanę, świeżo wyciśnięty czosnek, sól, pieprz czarny i biały. Odparowywać aż powstanie sos. Zdjąć z gazu i posypać świeżą pietruszką. Podawać z kawałkiem cytryny i chlebem łatwo wchłaniającym sos.
:P

ms70s
Posty:58
Rejestracja:pn, 22 września 2008, 10:41
Lokalizacja:Ostrzeszów

Re: karpie i małże

Postautor: ms70s » wt, 14 kwietnia 2009, 23:09

Szczeżuje są niezjadliwe- mulisty kawałek dętki! Czosnek i masło nie pomagają.
Spróbowałem. Po degustacji wskazana duża ilość alkoholu.

ps. ciekawe czym je zapijała p. Anna?

Awatar użytkownika
Jaca
Posty:2240
Rejestracja:śr, 5 marca 2008, 14:11

Re: karpie i małże

Postautor: Jaca » wt, 14 kwietnia 2009, 23:50

a wyszorowałeś porządnie??mi mule też za pierwszym razem nie pasowałe ale jak za drugim razem poszorowałem i dobrze popłukałem świerzą wodą to były super

ms70s
Posty:58
Rejestracja:pn, 22 września 2008, 10:41
Lokalizacja:Ostrzeszów

Re: karpie i małże

Postautor: ms70s » śr, 15 kwietnia 2009, 22:56

Umyta była dokładnie i 1 dzień myła się w czystej kranowej wodzie
nie pomogło

Awatar użytkownika
Jaca
Posty:2240
Rejestracja:śr, 5 marca 2008, 14:11

Re: karpie i małże

Postautor: Jaca » śr, 15 kwietnia 2009, 23:05

hmmmmm... no cóż... słyszałem że co 7 lat zmieniają się upodobania smakowe... może za 7 lat... :mrgreen: :mrgreen: :th_peace: :th_ththumbsup-1:

INDIANISKO
Posty:848
Rejestracja:ndz, 28 czerwca 2009, 19:33

Re: karpie i małże

Postautor: INDIANISKO » śr, 15 kwietnia 2009, 23:38

Tak się składa że kiedyś................musiałem zjeść sporą ilość tego specyjału i nie dla tego że chciałem ale dla tego że byłem głodny ..........stare dzieje (Ruciane Nida),ugotowane w jednym garnku z rakami .Spora ilość soli i jeszcze wieksza bimbru przed degustacją ..... - znacznie uwydatnia smak mięczaków rodzimego pochodzenia.Do nexta. :th_ththhiya:
E. się uśmiechnie.....
"spearfishing...zabijamy z miłości do natury"

Awatar użytkownika
doox
Site Admin
Posty:3326
Rejestracja:wt, 4 marca 2008, 16:35
Lokalizacja:Wrocław
Kontaktowanie:

OMUŁEK JADALNY

Postautor: doox » pn, 15 czerwca 2009, 21:35

...if you accept the sea by all means you will enjoy anything in the water...
...najważniejszy w życiu jest las i woda...Jancio Wodnik....

Awatar użytkownika
klocek-it
Posty:1082
Rejestracja:śr, 19 sierpnia 2009, 00:08
Lokalizacja:Luban Slaski , Wlochy

Re: MAŁŻE

Postautor: klocek-it » śr, 19 sierpnia 2009, 09:39

Zuppa di cozze (tak sie nazywa po wlosku )

jest to prosty przepis ja jem to prawie codziennie (malze zbieram w mozu adriatyckim )


1 Zbieramy i czyscimy (tylko z wieszchu nie otwieramy malzy)
2 Wzucamy do garka lub duzej patelni
3 Dodajemy kilka zabkow czosnkyu i troche papryki ostrej (mozna ta malutka pikantna lub ta sypana)
4 Wlewamy pol szklanki oleju (w zaleznosci od ilosci malzy ,ja dodaje szklanke na jakies 2 - 3 kg malzy,szklanka we wloszech to jakies 3/4 naszej szklanki)

5 Przykrywamy i smazymy mieszajac od czasu do czasu okolo 15 min
6 Po okolo 15 min dodajemy w miare duzo drobno pokorojonej zielonej pietruszki i smazymy jeszcze okolo 5 min.

7 GOTOWE

Jest to taki prosty i szybki przepis na malze ,do tego robimy tak zwane bruszkietki czyli pieczony chleb w piekarniku (najlepszy przysmazany na grillu )

Sosik z malzy z chlebkiem pieczonym palce lizac.

Pozdrawiam wszystkich :th_ththumbsup-1:

ms70s
Posty:58
Rejestracja:pn, 22 września 2008, 10:41
Lokalizacja:Ostrzeszów

Re: MAŁŻE

Postautor: ms70s » czw, 27 sierpnia 2009, 21:55

Małże wg przepisu Chorwatki od której mieliśmy wynajęty domek.
1 małże każda jaka się uda znaleźć
2 biale wino
3 czosnek
4 pietruszka
5 bułka tarta
6 oliwa

do garnka wlać trochę wody wsypać nie bardzo oczyszczone małże (z tych czarnych odrywa się tylko włoski którymi się trzyma, wszystkie narośla i glony zostają)
zagotować dolać oliwy i białego wina, wsypać pokrojona pietruszkę i czosnek
zagęścić sos tartą bułką
gotować do czasu otwarcia się muszli około 5-10min

Proporcje wg. własnego uznania.

Awatar użytkownika
annacz1
Posty:39
Rejestracja:czw, 22 stycznia 2009, 21:46
Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle

Małże w białym winie z pomidorem

Postautor: annacz1 » pt, 6 listopada 2009, 20:33

Małże w białym winie z pomidorem
Składniki

* małże 1 kilogram
* czosnek 4 ząbki
* papryczka chili czerwona 1-2 strączek
* por 1 szt
* białe wytrawne wino 2 szklanki
* sól 1 szczypta
* bazylia lub natka pietruszki 1 garstka
* ser parmezan starty 3 łyżki
* oliwa 5 łyżek

Sposób przyrządzenia

Małże oczyścić z brody i dobrze wypłukać.
Czosnek, chili, por - posiekać i dusić na oliwie
zalać winem - jak się zagotuje dodać posiekaną bazylię.

Wrzucić małże i przykryć szczelnie, najlepiej szklaną pokrywą. Jak się małże otworzą - są gotowe do jedzenia.
Podawać posypane serem z białym pieczywem.
PYSZNE!!!!

storm
Posty:115
Rejestracja:pt, 6 lutego 2009, 23:59
Lokalizacja:Kraków

Re: Małże w białym winie z pomidorem

Postautor: storm » sob, 14 listopada 2009, 23:46

czy to jest przepis dla "czujnych" bo w tytule jest Małże w białym winie z pomidorem a w całym przepisie pomidora brak
:4_1_111:


Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 9 gości

cron