[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Spearfishing.pl •HOMARY
Strona 1 z 1

HOMARY

: śr, 24 grudnia 2008, 08:46
autor: krzysiek4
8) http://www.dobrakuchnia.com/content/view/784/89/

Homar gotowany
[astakos wrastos]
czas 40-50 min.

1-homar lub langusta
1-gałązka selera
1/2-szklanki oliwy
2-duże cytryny
sól,biały pieprz
\
do gotowania [astakosa czy koloktipe ]dokładnie myjemy,kawałkami gazy,waty,
możemy pozatykać ewentualne otwory,czy miejsca po odłamanych odnużach.
wkładamy do dużego garnka,dużo wody,mocno solimy,dorzucamy seler i gotujemy
40-50 minut.
wyjmujemy i studzimy chwile tak by móc rekoma odłamać odnuża,
rozkrawamy go wzdłuż i ostrożnie wyjmujemy wnętrzności,
z odnuży też wyjmujemy jadalne mięso.
z oliwy,soku cytrynowego,pieprzu,soli i ikry[może być we wnętrzu homara]
wyrabiamy sos którym polewamy naszego [robala,komara,babe,itd]

Re: przepisy kuchni greckiej

: śr, 24 grudnia 2008, 10:06
autor: krzysiek4
8) Homar z ruszta

w zasadzie homara powinno się grilowac w całości
grilowane przepołowione połówki nabiorą lekiego posmaku dymu ale zato nie mamy pieczonych wnętrznosci.
:wink:
jeśli mamy mrożone-gotujemy dużą ilośc mocno osolonej wody,wrzucamy na 2-3 minuty,
wyjmujemy i studzimy.kiedy można je już trzymac w dłoni,rozcinamy na pół ostrym nożem,
wyjmujemy wnętrzności i żyłke z ogona.
smarujemy oliwą lub masłem,układamy na ruszcie skorupami do góry,
pieczemy około 10 min.na średnim ogniu.
przekręcamy ,ponownie smarujemy i dopiekamy jeszcze około 5 min.[zbieleją ogony]
homar sam wsobie jest aromatyczny[zapach na mile w koło] przyprawą może być;
sok cytrynowy,sól ,pieprz,
żywe przed położeniem na ruszt uśmiercamy :!:
czubkiem noża między oczy . :roll:

Re: HOMARY

: pn, 4 listopada 2013, 11:49
autor: WENTILO
:clap: :good: :th_thmali172: :wave: :snorkel: :e_biggrin: :D