HOMARY
: śr, 24 grudnia 2008, 08:46
http://www.dobrakuchnia.com/content/view/784/89/
Homar gotowany
[astakos wrastos]
czas 40-50 min.
1-homar lub langusta
1-gałązka selera
1/2-szklanki oliwy
2-duże cytryny
sól,biały pieprz
\
do gotowania [astakosa czy koloktipe ]dokładnie myjemy,kawałkami gazy,waty,
możemy pozatykać ewentualne otwory,czy miejsca po odłamanych odnużach.
wkładamy do dużego garnka,dużo wody,mocno solimy,dorzucamy seler i gotujemy
40-50 minut.
wyjmujemy i studzimy chwile tak by móc rekoma odłamać odnuża,
rozkrawamy go wzdłuż i ostrożnie wyjmujemy wnętrzności,
z odnuży też wyjmujemy jadalne mięso.
z oliwy,soku cytrynowego,pieprzu,soli i ikry[może być we wnętrzu homara]
wyrabiamy sos którym polewamy naszego [robala,komara,babe,itd]
Homar gotowany
[astakos wrastos]
czas 40-50 min.
1-homar lub langusta
1-gałązka selera
1/2-szklanki oliwy
2-duże cytryny
sól,biały pieprz
\
do gotowania [astakosa czy koloktipe ]dokładnie myjemy,kawałkami gazy,waty,
możemy pozatykać ewentualne otwory,czy miejsca po odłamanych odnużach.
wkładamy do dużego garnka,dużo wody,mocno solimy,dorzucamy seler i gotujemy
40-50 minut.
wyjmujemy i studzimy chwile tak by móc rekoma odłamać odnuża,
rozkrawamy go wzdłuż i ostrożnie wyjmujemy wnętrzności,
z odnuży też wyjmujemy jadalne mięso.
z oliwy,soku cytrynowego,pieprzu,soli i ikry[może być we wnętrzu homara]
wyrabiamy sos którym polewamy naszego [robala,komara,babe,itd]