[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
KALMARY NADZIEWANE - Spearfishing.pl

KALMARY NADZIEWANE

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
krzysiek4

KALMARY NADZIEWANE

Postautor: krzysiek4 » czw, 4 grudnia 2008, 17:59

do faszerowanych potrzebujemy duże okazy

Kalamary nadziewane
[kalamarakia gemista]
4-5 porcji
czas duszenia około 45 minut

1,5 kg dużych kalamarów
1 szklanka ryżu
2 duże posiekane drobno cebule
1/2 szklanki oliwy
pęczek koperku,sól,pieprz,troche octu

kalamary dokładnie czyścimy-wyjmujemy [kość]
możemy usunąc twarde skóry.
oddzielone macki kroimy w bardzo drobną kostkę
i smażymy na oleju z cebulką
po kilku minutach dodajemy troche oliwy,sól i pieprz do smaku
smażymy i znów po kilku minutach dodajemy posiekany koperek i ryż
ciągle mieszając dolewamy około pół szklanki wody
kiedy ryż wchłonie cały sos dodajemy łyżeczkę octu.
[możemy dodac też-czosnek,wino, przecier pomidorowy,liscie laurowe]
zależ to od naszej wyobrazni i smaku.
mieszamy stale do czasu uzyskania odpowiedniej masy
nadającej sie do faszerowania tuszek kalamarów.
gotowym farszem nadziewamy kalamary,zostawiając jednak troche miejsca
na ryż, który jeszcze zwiekszy swoja objętość.
zaszywamy nitką lub spinamy dokładnie wykałaczką.
układamy wszystkie w garnku,zalewamy do połowy wodą z odrobina oleju
i dusimy około 45 minut.


zdjecie gotowej potrawy dorzucę kiedy znów zawitają na stół.
smacznego ,pozdrawiam.
Załączniki
kalamary.jpg
kalamary.jpg (27.86 KiB) Przejrzano 1199 razy

Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron