[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
MĄTWY -Spearfishing.pl

MĄTWY

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
bigdamianos
matwy

Postautor: bigdamianos » śr, 29 października 2008, 18:52

matwy zyja jeszcze w morzu latem sa trudne do uchwycenia ale jesienna pora gdy woda chlodnieje pobchodza blisko brzegu i sa latwe do upolowania

matwy z ryzem czarnym (czas pracy na ok 73 minutek+spozycie)


1 kg matw
1 filizaneczka oliwy
2 filizaneczki ryzu
1/2 filizaneczki soku pomidorowego
2 drobno posiekane cebulki
do smaku sol i pieprz

matwy oczyscis z woreczka atramentowego i kosci wapiennej.kroimy je w kawaleczki.cebulke smazymy na zloty kolor i dodajemy matwy,sok pomidorowy,odrobina soli i pieprzu.dusimy to ok 47 minut.oprozniamy nastepnie worki z atramentem do duszacej sie potrawy.dadajemy wody a kiedy zagotuje sie wsypujemy ryz i tak dusimy to wszystko razem na malym ogniu az do miekkosci ryzu.jak sie wam to uda to smacznego!

bigdamianos

matwa

Postautor: bigdamianos » śr, 29 października 2008, 19:55

takiego cuda szkoda jesc......... :!:
Załączniki
abz.JPG
abz.JPG (26.41KiB)Przejrzano 3488 razy

krzysiek4

Re: matwa

Postautor: krzysiek4 » śr, 29 października 2008, 20:13

:D jadłem ,ale jak się zle trafi szkoda gadać ,farbuje strasznie.
żywa w wodzie fajnie mieni się kolorami.
a te kostki wapienne zbieram z plaż dla moich papug.
Załączniki
wa.JPG
wa.JPG (23.01KiB)Przejrzano 3479 razy

Awatar użytkownika
doox
Site Admin
Posty:3326
Rejestracja:wt, 4 marca 2008, 16:35
Lokalizacja:Wrocław
Kontaktowanie:

Re: matwa

Postautor: doox » pn, 3 listopada 2008, 10:17

damianos, wrzucam przepis na stronke. Mam nadzieje ze nie masz nic przeciw temu...:-)
Jak masz zdjątko tej potrawy to prosze o wstawienie:-)
...if you accept the sea by all means you will enjoy anything in the water...
...najważniejszy w życiu jest las i woda...Jancio Wodnik....

krzysiek4

MĄTWY

Postautor: krzysiek4 » pn, 3 listopada 2008, 22:11

:D ja proponuję Mątwy w szpinaku [tak nie lubianym kiedyś]
kto spotka pod wodą to stworzenie-nie spieszcie się ,warto ją po obserwować przez chwilę,wystraszona wystrzeli obłok atramentu i od skoczy na 2-3 metry dalej.
dobrze jest ją strzelić nie uszkadzając woreczka z barwnikiem.[farbuje okrutnie]

Mątwy w szpinaku [supies me szpanaki]

około 500 kcal
duszenie 40-50 min.
4-5 porcji.

1kg-Mątw
1kg-szpinaku
1/2-szklanki oliwy
1/2-szklanki wytrawnego białego wina
4-cebule
pęczek koperku i mięty
sól,pieprz.

rozcinamy i usuwamy kostkę wapienną.
woreczek z atramentem zlewamy do osobnego naczynia i dolewamy 1/2 l wody.[odstawiamy]
drobno pokrajaną cebulę,koperek i mięte -rumienimy na oliwie w rondelku.
dorzucamy osoloną i oprószoną pieprzem,posiekaną Mątwe.
dolewamy zabarwionej wody,dusimy na wolnym ogniu.
do miękkich już Mątw[około 30-35 min]
wrzucamy pokrojony szpinak.
co kilka minut dolewamy nasz atramentowy roztwór.
kiedy już wszystko zmięknie, gasimy potrawę winem.

ps.pyszne aż pyszne,[można polubić szpinak] :wink:

krzysiek4

MĄTWY W SOSIE POMIDOROWYM

Postautor: krzysiek4 » pn, 3 listopada 2008, 23:11

8) jeśli ktoś nie lubi szpinaku.

Mątwy w sosie pomidorowym.
[Supies Jachni]


450 kcal
40-50 min. duszenia
4-5 porcji.

1kg-Mątw
1/2-szklanka oliwy
1/2-szklanki wina,białe wytrawne
2-szklanki przetartych pomidorów
duża cebula,sól,pieprz

Mątwy myjemy,usuwamy wnętrzności,drobno kroimy.
dorzucamy do zarumienionej cebuli na oliwie + sól,pieprz.
kiedy potrawa zacznie wrzeć -gasimy ją winem i dorzucamy
przetarte pomidory.
dusimy na wolnym ogniu do miękkości,jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody.
Załączniki
d0612.jpg
d0612.jpg (17.16KiB)Przejrzano 3511 razy


Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 60 gości