matwy zyja jeszcze w morzu latem sa trudne do uchwycenia ale jesienna pora gdy woda chlodnieje pobchodza blisko brzegu i sa latwe do upolowania
matwy z ryzem czarnym (czas pracy na ok 73 minutek+spozycie)
1 kg matw
1 filizaneczka oliwy
2 filizaneczki ryzu
1/2 filizaneczki soku pomidorowego
2 drobno posiekane cebulki
do smaku sol i pieprz
matwy oczyscis z woreczka atramentowego i kosci wapiennej.kroimy je w kawaleczki.cebulke smazymy na zloty kolor i dodajemy matwy,sok pomidorowy,odrobina soli i pieprzu.dusimy to ok 47 minut.oprozniamy nastepnie worki z atramentem do duszacej sie potrawy.dadajemy wody a kiedy zagotuje sie wsypujemy ryz i tak dusimy to wszystko razem na malym ogniu az do miekkosci ryzu.jak sie wam to uda to smacznego!