Marynata do ośmiornic.
ośmiornice wrzucamy na wrzątek.
nieodzowny liść laurowy i ziele ang.
gotujemy około 40 minut.
nie całkiem ugotowaną wyjmujemy i kroimy na małe kawałki.
do wody dodajemy cienko pokrojoną w krążki cebulę i ocet WINNY
na 1L wody-pół szklanki octu.[według gustu]
gotujemy jeszcze chwilę i zalewamy słoiki z kawałkami ośmiornicy.
dalej wiadomo-słoiki muszą chwycić.
polecał bym łatwy w przygotowaniu a zarazem wykwintny sos krewetkowy.
myślę że są do zdobycia w hipermarkietach [mrożonki]
sos krewetkowy
1/4 kg krewetek koktajlowych [mrożone,oczyszczone,maleństwa]
1/2 L sosu pomidorowego [świeże lub kons.]
czosnek,[według gustu]
sól,pieprz,2 łyżki oliwy
kawałek sera [rokfor,edam,feta,gouda,parmezan co tam mamy oby NIE mocarela]
trochę słodkiej śmietany
do rondelka z gorącym sosem pomidorowym wsypujemy zamrożone krewetki
dusimy mieszając około 5 minut wraz z czosnkiem,solą,pieprzem,i oliwą
dodajemy starte kawałki sera lub serów
mieszamy do uzyskania jednolitej masy
odstawiamy,zabarwiamy słodką śmietaną.
gotowe ! podajemy w salaterce,
doskonałe do ryżu,makaronu,frytek,i zamaczania chleba.
pycha!
warto,naprawdę warto spróbować prostego sosu do wszystkich smażonych,pieczonych,i z rożna ryb.
proste szybkie wykonanie i można zabrać z sobą na wypad w teren.
1/2 szklanki musztardy
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki wyciśniętej cytryny
łyżka oregano,pieprz
miksujemy bardzo dokładnie.gotowe .
polewamy rybę lub kawałki moczymy w sosie .
ps.przepisy mojej Alikuli.