[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
SALIGARIA STIFADO - Spearfishing.pl

SALIGARIA STIFADO

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
krzysiek4

SALIGARIA STIFADO

Postautor: krzysiek4 » pt, 19 września 2008, 19:07

co jadałem na Krecie [ryb nie było]
zapewniam wszystkich-kto raz spróbuje będzie tęsknić za tym przysmakiem.
można je smażyć,gotować w wodzie i w winie a nawet piec na ruszcie
przepis z Krety;

[saligaria stifado]czas gotowania30-40 minut 3-4 porcji

1 kg dużych ślimaków
1 kg małych cebulek
3/4 szklanki oliwy
6-7 ząbków czosnku
łyżka stołowa octu
odrobina rozmarynu lub pietruszki[jeśli robimy winniczki krajowe a nie wszystkie sprzedajemy Fra..]
2-3 listki laurowe
4-5 dojrzałych pomidorów
sól,pieprz.

nazbierane ślimaki wkładamy do wody na 12-cie godzin pod przykryciem[by nam się nie rozpełzły .
myjemy starannie i gotujemy,kiedy pojawi się piana [zanim się zagotują]dodajemy soli i mieszamy w JEDNYM kierunku[łatwiej je wyjmować ze skorupek]15 minut gotujemy
i odcedzamy.
szpiczastym nożem robimy im klime[dziurke]w tylnej części skorupki,
i jeszcze raz płukamy w tej samej wodzie .
cebulki wraz z czosnkiem smażymy na złoty kolor,dorzucamy pomidory[przetarte] rozmaryn czy pietruszkę ,liście laurowe,ocet,sól,pieprz.trochę wody i dusimy pod przykryciem kilka minut
wsypujemy ślimaki na 15-20 minut,i gotowe, warto mieć wykałaczki.
Załączniki
42,.jpg
w tle Psiloritis [2454]
42,.jpg (26.63 KiB) Przejrzano 1448 razy
lastscan.jpg
abc
lastscan.jpg (42.23 KiB) Przejrzano 1435 razy

Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron