kuchnia Grecka
ośmiornica stifado [htapodii stifado]
czas duszenia 50-60 minut-8 porcji
2kg ośmiornicy
1kg małych cebulek
6 ząbków czosnku
10 ziaren pieprzu
przecier pomidorowy
szklanka oliwy
pół szklanki czer.wytra,wina
2 łyżki octu
4 liście laurowe,sól
pokrojoną w kawałki dusimy bez wody w garnku,
kiedy wchłonie własny sos dodajemy ocet,oliwę i smażymy kilka minut.
następnie obrane całe cebulki,czosnek,wino,przecier pom,pieprz i liscie lau.
solimy do smaku i dusimy do miękkości na małym ogniu,stale mieszając.
ośmiornica z makaronem.[htapodi me makaronaki kofto]
60 minut,4 porcje
1 kg ośmiornicy
1/2 makaron [kolanka ]
1/2 dojrzałe pomidory
pół szklanki wina
szklanka oliwy
duża drobno posiekana cebula,sól,pieprz.
jak wyżej dusimy aż odparuje własny sos,dodajemy oliwe,cebule i smażymy na złoty kolor.
dodajemy wino,przetarte pomidory,sól,pieprz.
uzupełniamy do połowy wodą i dusimy na małym ogniu.
kiedy ośmiornica będzie miękka dolewamy jeszcze trochę wody i wrzucamy makaron.
potrawa będzie gotowa kiedy zmięknie makaron.
ośmiornica w winie [htapodi krasato]
60 minut, 10 porcji
2 kg ośmiornicy
1/2 szklanki oliwy
szklanka wina
pieprz.
rozgrzewamy olej w rondlu wrzucamy pokrojoną ośmiornicę ,gotujemy do odparowania własnego sosu,dodajemy sól,pieprz i gasimy potrawę winem.
dusimy do miękkości-sos powinien częściowo odparować i zgęstnieć.
smacznego.
ps,nie dałem tych przepisów [coś na ruszt]wyskakuje mi błąd połączenia.