Lin w koperkowym sosie
Ułożyć na półmisku i...
Składniki:
* lin
* włoszczyzna
* cebula
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki maki
* pęczek koperku
* 2 łyżki śmietany
* sól
* pieprz
Jak to zrobić:
Rybę oczyścić, sprawić, pokroić, nasolić i odstawiać na 2 godziny. Obrać włoszczyzn, cebulkę opiec. Ugotować bulion, ok. 30 ml odlać do wystygnięcia. rybę opłukać z soli, włożyć do wywaru i gotować 20-30 minut. Koperek posiekać.
Zrobić sos: 2 łyżki masła rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, rozmieszać. Zasmażkę rozprowadzić ostudzonym bulionem. Wlewać powoli (mieszając), aż powstanie gęsty sos. wsypać koperek. Doprawić. Zagotować. Dodać 2 łyżki śmietany, rozmieszać.
Rybę ułożyć na półmisku i polać sosem.