[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
ŁOSOŚ Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM - Spearfishing.pl

ŁOSOŚ Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
Awatar użytkownika
annacz1
Posty: 39
Rejestracja: czw, 22 stycznia 2009, 21:46
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

ŁOSOŚ Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Postautor: annacz1 » sob, 24 stycznia 2009, 21:22

Łosoś z warzywami w cieście francuskim

receptura na 4 porcje:

* Filet z łososia bez skóry - 400 g
* Ciasto francuskie - 400 g
* Mrożonka sałatka wykwintna HORTEX - 1 opakowanie
* Olej sojowy - 2 łyżki
* Masło - 20 g
* Jajko do smarowania
* Pieprz biały mielony
* Masło - ½ kostki
* Sok z jednej dużej cytryny
* Sól
* Pieprz Cayenne
* Szczypiorek

Przygotowanie łososia z warzywami:
Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość mniejszą jak 0,5 centymetra. Następnie nożem rozcinamy na dwie równe części.
Sałatkę wykwintną HORTEX smażymy na oleju sojowym przez około 5-6 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Łososia kroimy w cienkie plastry, solimy i smażymy na oleju sojowym z dodatkiem masła.
Na jeden plaster ciasta układamy przestudzone plastry usmażonego łososia, na którego kładziemy przesmażoną mieszankę warzywną. Całość przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Brzegi smarujemy rozmąconym jakiem. Zagniatamy brzegi. W centralnym miejscu wycinamy ostrym nożem mały otwór w, który wstawiamy rulonik z pergaminu w formie „komina”. Wierzch smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po zrumienieniu się ciasta temperaturę w piekarniku należy zmniejszyć do 140°C. Najlepiej przygotować łososia w cieście w formie długiego prostokąta. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości naszej potrawy jednak nie powinien przekroczyć 1 godziny.



Przygotowanie sosu:
Sok z cytryny wlewamy do małego rondelka. Zagotowujemy i małymi kawałkami dodajemy miękkie masło, cały czas energicznie mieszając małą trzepaczką. Podczas dodawania masła nie należy trzymać rondelka z sosem cały czas na gazie, aby nie doprowadzić do zagotowania. Gdy sos nabierze gładkiej konsystencji doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Tuż przed podaniem dodajemy pokrojony szczypiorek.

Sposób podania:
Na płaski talerz wylewamy ciepły sos, na który stawiamy ukrojoną porcję łososia z warzywami w cieście.

Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość