ŚLIMAK WINNICZEK

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
krzysiek4

Re: przepisy kuchni greckiej

Postautor: krzysiek4 » wt, 3 marca 2009, 18:40

rybek niebyło........to sobie ślimaczów nazbierałem i upiekłem..mniam !
Załączniki
STA70002.JPG
STA70002.JPG (51.99 KiB) Przejrzano 4217 razy

Awatar użytkownika
pflezzz
Posty: 198
Rejestracja: śr, 26 marca 2008, 17:36
Lokalizacja: Stargard
Kontaktowanie:

Re: przepisy kuchni greckiej

Postautor: pflezzz » śr, 4 marca 2009, 01:43

Po obróbce, czy prosto z pola? Wyglądają jakby toczyły pianę.
Kocham zapach neoprenu o poranku.

Awatar użytkownika
doox
Site Admin
Posty: 3313
Rejestracja: wt, 4 marca 2008, 16:35
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: przepisy kuchni greckiej

Postautor: doox » śr, 4 marca 2009, 10:00

pflezzz pisze:Po obróbce, czy prosto z pola? Wyglądają jakby toczyły pianę.

buhehehehe!!!!
Dobre, dobre...swoja droga rozne swinstwo jadlem ale takie winniczki to raczej bez litra to bym nie ugryzl...
:clap:
...if you accept the sea by all means you will enjoy anything in the water...
...najważniejszy w życiu jest las i woda...Jancio Wodnik....

Awatar użytkownika
Goldfish
Site Admin
Posty: 165
Rejestracja: pn, 25 lutego 2008, 14:34

Re: przepisy kuchni greckiej

Postautor: Goldfish » śr, 4 marca 2009, 11:15

doox pisze:
pflezzz pisze:Po obróbce, czy prosto z pola? Wyglądają jakby toczyły pianę.

buhehehehe!!!!
Dobre, dobre...swoja droga rozne swinstwo jadlem ale takie winniczki to raczej bez litra to bym nie ugryzl...
:clap:


Podejrzewam, że większym świństwem są parówki, które tak lubisz :crazy:

krzysiek4

Re: przepisy kuchni greckiej

Postautor: krzysiek4 » śr, 4 marca 2009, 17:28

pflezzz pisze:Po obróbce, czy prosto z pola? Wyglądają jakby toczyły pianę.


prosto z pola i trochę soli,upieczone -skorupki kruszą się w dłoni i zostaje samo mięsko.......
ps.w wielu krajach to jest przysmak.serwowany za niemałą kase w ekskluzywnych restoracjach.
mojm zdaniem trzeba spróbować by móc osądzić na tak lub nie.....nie kosztowałem jeszcze JEŻA
[specjalite ] tutejszych Cyganów [może się jeszcze zdarzy ?] :whistling2:

Awatar użytkownika
pflezzz
Posty: 198
Rejestracja: śr, 26 marca 2008, 17:36
Lokalizacja: Stargard
Kontaktowanie:

Re: przepisy kuchni greckiej

Postautor: pflezzz » śr, 4 marca 2009, 22:38

Wiem coś o tym
Załączniki
wirowka.JPG
wirowka.JPG (105.59 KiB) Przejrzano 4218 razy
Kocham zapach neoprenu o poranku.

Awatar użytkownika
doox
Site Admin
Posty: 3313
Rejestracja: wt, 4 marca 2008, 16:35
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: przepisy kuchni greckiej

Postautor: doox » czw, 5 marca 2009, 06:50

Dobra Panowie zahartowany na parówkach nabrałem ochoty na Winniczka.
Możecie opisać jak się to robi. O jakiś obróbkach piszecie, wirówkach, etc. Ja poprosze krok po kroku...i najlepiej w oddzielnym wątku żeby łatwiej było wyszukać. Z góry dziękuje :-)
...if you accept the sea by all means you will enjoy anything in the water...
...najważniejszy w życiu jest las i woda...Jancio Wodnik....

krzysiek4

ŚLIMAK WINNICZEK

Postautor: krzysiek4 » czw, 5 marca 2009, 13:31

:wink:
Załączniki
winniczek.....jpg
winniczek.....jpg (18.96 KiB) Przejrzano 4323 razy
ScreenShot003.jpg
ScreenShot003.jpg (258.61 KiB) Przejrzano 4327 razy
ScreenShot004.jpg
ScreenShot004.jpg (248.12 KiB) Przejrzano 4327 razy
ScreenShot005.jpg
ScreenShot005.jpg (204.07 KiB) Przejrzano 4321 razy
limaki....jpg
limaki....jpg (39.69 KiB) Przejrzano 4317 razy

Awatar użytkownika
pflezzz
Posty: 198
Rejestracja: śr, 26 marca 2008, 17:36
Lokalizacja: Stargard
Kontaktowanie:

Re: ŚLIMAK WINNICZEK

Postautor: pflezzz » czw, 5 marca 2009, 15:42

Warto dodać, że sezon na winniczka to tylko i wyłącznie maj. Reszta roku pod ochroną. Nadający się do zbioru to winniczek o średnicy większej niż 3 cm (prawidłowy grot do przymiarki).

Podpisuję się pod podkreśleniem.

Przygotowałem raz jako 13 potrawę na Wigilię, rodzina się zarzekała, ze tego świństaw nie ruszy...
Rok później zawiedzeni pytali dlaczego w tym roku nie ma.
Kocham zapach neoprenu o poranku.


Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość