Składniki:
50 dag udźca bez kości, 2 dag mąki, tłuszcz (smalec), 10 dag cebuli, 30 dag borowików, 1/2 szklanki śmietany, 2 żółtka, 10 dag sera żółtego, sól, pieprz do smaku.
Procedura:
Mięso umyć, posypać przyprawami i częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrajaną drobno cebulą, skropić wodą, dusić do miękkości. Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa w połowie duszenia. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, doprawić do smaku. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać ukośnie w poprzek włókien na porcje, polać sosem (z duszenia) wymieszanym z żółtkami, posypać startym serem, zapiec.
Podawać z ziemniakami i surówkami.