Prosty przepis na sałatkę z mięsa krabów. W tym wypadku chorwackich krabów. Do przyrządzenia praktycznie w każdych warunkach i urozmaicenia sobie jadłospisu z owoców morza. Ze składników dostępnych w praktycznie każdym sklepiku w Chorwacji (oprócz krabów, które trzeba zebrać samemu).
Przepis dla 3 osób, tak, żeby miały grubo na chlebku i się konkretnie najadły:
Kraby ok 10 sztuk
Duży czerwony pomidor
Duży ząbek czosnku
Mięso w chorwackich krabach jest głównie w każdej z trzech części szczypiec. W odwłoku jest go mało i jest ono dość trudne do "wyekstrachowania", dlatego najlepiej poprzestać na szczypcach, ewentualnie na pierwszych częściach odnóży, jeżeli kroś ma cierpliwość. Z zebranych (i uprzednio zabitych krabów odłamujemy szczypce i wrzucamy je na wrzącą wodę. Zabija się je szybko ciosem pomiędzy oczy. Można wrzucić też całe kraby. Gotujemy około 5 minut. Następnie rozbijamy pancerzyki na każdej z trzech części szczypiec - każda z nich obdaruje nas kawałkiem pysznego krabiego mięsa. Najwięcej jest go w ostatniej części, od której przed jej rozbiciem wyłamujemy ruchomy szczypiec i wyjmujemy razem z nim jego osadzenie. Następnie mięso dość dokładnie rozdrabniamy widelcem.
Pomidor obieramy ze skórki i drobno kroimy wstępnie w kosteczkę, a następnie mieszamy go z mięsem i dokładnie rozdrabniamy i łączymy ze sobą całość. Na zakończenie wciskayy rozgnieciony ząbek czosnku i mieszamy.
Z reguły nie ma potrzeby dosalać, ponieważ mięso kraba jest już słone samo w sobie. Jako dodatek na osobnej miseczce pasują oczywiście niezawodne oliwki
Sałatka gotowa. Smacznego.