[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Sałatka z krabów - Spearfishing.pl

Sałatka z krabów

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
Awatar użytkownika
bruner
Posty: 4457
Rejestracja: czw, 24 września 2009, 10:49
Lokalizacja: Sosnowiec; Kraków
Kontaktowanie:

Sałatka z krabów

Postautor: bruner » pn, 27 lipca 2015, 09:53

Prosty przepis na sałatkę z mięsa krabów. W tym wypadku chorwackich krabów. Do przyrządzenia praktycznie w każdych warunkach i urozmaicenia sobie jadłospisu z owoców morza. Ze składników dostępnych w praktycznie każdym sklepiku w Chorwacji (oprócz krabów, które trzeba zebrać samemu).

Przepis dla 3 osób, tak, żeby miały grubo na chlebku i się konkretnie najadły:

Kraby ok 10 sztuk
Duży czerwony pomidor
Duży ząbek czosnku

Mięso w chorwackich krabach jest głównie w każdej z trzech części szczypiec. W odwłoku jest go mało i jest ono dość trudne do "wyekstrachowania", dlatego najlepiej poprzestać na szczypcach, ewentualnie na pierwszych częściach odnóży, jeżeli kroś ma cierpliwość. Z zebranych (i uprzednio zabitych krabów odłamujemy szczypce i wrzucamy je na wrzącą wodę. Zabija się je szybko ciosem pomiędzy oczy. Można wrzucić też całe kraby. Gotujemy około 5 minut. Następnie rozbijamy pancerzyki na każdej z trzech części szczypiec - każda z nich obdaruje nas kawałkiem pysznego krabiego mięsa. Najwięcej jest go w ostatniej części, od której przed jej rozbiciem wyłamujemy ruchomy szczypiec i wyjmujemy razem z nim jego osadzenie. Następnie mięso dość dokładnie rozdrabniamy widelcem.

Pomidor obieramy ze skórki i drobno kroimy wstępnie w kosteczkę, a następnie mieszamy go z mięsem i dokładnie rozdrabniamy i łączymy ze sobą całość. Na zakończenie wciskayy rozgnieciony ząbek czosnku i mieszamy.

Z reguły nie ma potrzeby dosalać, ponieważ mięso kraba jest już słone samo w sobie. Jako dodatek na osobnej miseczce pasują oczywiście niezawodne oliwki

Sałatka gotowa. Smacznego.

:wave:
Bee Free Underwater Piotr Gruszeczka; write to me: gruszeczka_p@wp.pl http://www.youtube.com/user/PGRbruner
Boże daj mi Pogodę ducha, abym zgadzał się z tym, czego nie mogę zmienić; Odwagę, abym zmieniał to, co zmienić mogę i Mądrość abym umiał odróżnić jedne sprawy od drugich.
*Przepraszam każdego, komu uda się tak przekształcić sens mojej wypowiedzi, że poczuje się zniesmaczony lub osobiście obrażony

http://www.sspoland.pl/

Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron