[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Spearfishing.pl •Wątróbki z dorsza po kałkasku
Strona 1 z 1

Wątróbki z dorsza po kałkasku

: pn, 24 czerwca 2013, 08:14
autor: PawelGda
1/2 kg wątróbek z dorszy,
1/3 szklanki przecieru pomidorowego,
szklanka oliwy,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, liść laurowy

W garnku rozgrzać oliwę, dodać przecier pomidorowy, roztarty czosnek, sól, pieprz, utłuczony w moździerzu liść laurowy. Mieszając gotować 10 minut. Włożyć wątróbkę z dorsza, potrzymać na ogniu lub w piekarniku przez dalsze 10 minut, uważając aby wątróbki się nie rozgotowały.
Gorące wątróbki wraz z sosem przełożyć do małych słoiczków, które po założeniu nakrętek odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Wątróbki do spożycia nadają się po 10 -14 dniach - wspaniale smakują z pszennym chlebem i surówką z pomidorów.
Wątróbki, w dobrze zamkniętych słoiczkach, doskonale przechowują się w lodówce (miesiącami); ich smak jest znacznie lepszy od lubianych (choć niestety drogich) "wątróbek po kaukasku" - mamy bezpośredni wpływ na zastosowanie oliwy żądanej jakości oraz użycie przypraw stosownie do upodobań, np. dodanie większej ilości czosnku, a ponadto nie są dodawane żadne konserwanty. Polecam i życzę smacznego!

Re: Wątrubki z dorsza po kałkasku

: pn, 24 czerwca 2013, 11:04
autor: Magnum441
miam mniam :):):)
ale skąd wziąść tyle wątróbek z dorsza :):) samemu się tyle nie ustrzeli :):):)
A wątróbki są nie do dostania w rybnym w Warszawie :)>
pamiętam kiedyś trafiały się puszki z wątróbkami rybnymi teraz jedynie ten przysmak dostepny jest na wschodzie .

Re: Wątrubki z dorsza po kałkasku

: pn, 24 czerwca 2013, 16:43
autor: Voltek
Wypływa się rano kutrem na Morze Północne i wraca wieczorem. Najlepiej gdy jest to styczeń-luty, na morzu wieje i buja. Wtedy można se nałowić dorszy nawet na 2kg wątróbek. Takie świeżutkie są najlepsze, smakują podane nawet byle jak ;-)