[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Wątróbki z dorsza po kałkasku -Spearfishing.pl

Wątróbki z dorsza po kałkasku

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
PawelGda
Posty:101
Rejestracja:czw, 26 maja 2011, 21:21
Wątróbki z dorsza po kałkasku

Postautor: PawelGda » pn, 24 czerwca 2013, 08:14

1/2 kg wątróbek z dorszy,
1/3 szklanki przecieru pomidorowego,
szklanka oliwy,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, liść laurowy

W garnku rozgrzać oliwę, dodać przecier pomidorowy, roztarty czosnek, sól, pieprz, utłuczony w moździerzu liść laurowy. Mieszając gotować 10 minut. Włożyć wątróbkę z dorsza, potrzymać na ogniu lub w piekarniku przez dalsze 10 minut, uważając aby wątróbki się nie rozgotowały.
Gorące wątróbki wraz z sosem przełożyć do małych słoiczków, które po założeniu nakrętek odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Wątróbki do spożycia nadają się po 10 -14 dniach - wspaniale smakują z pszennym chlebem i surówką z pomidorów.
Wątróbki, w dobrze zamkniętych słoiczkach, doskonale przechowują się w lodówce (miesiącami); ich smak jest znacznie lepszy od lubianych (choć niestety drogich) "wątróbek po kaukasku" - mamy bezpośredni wpływ na zastosowanie oliwy żądanej jakości oraz użycie przypraw stosownie do upodobań, np. dodanie większej ilości czosnku, a ponadto nie są dodawane żadne konserwanty. Polecam i życzę smacznego!

Awatar użytkownika
Magnum441
Posty:183
Rejestracja:śr, 19 maja 2010, 08:58
Lokalizacja:Z-------m
Kontaktowanie:

Re: Wątrubki z dorsza po kałkasku

Postautor: Magnum441 » pn, 24 czerwca 2013, 11:04

miam mniam :):):)
ale skąd wziąść tyle wątróbek z dorsza :):) samemu się tyle nie ustrzeli :):):)
A wątróbki są nie do dostania w rybnym w Warszawie :)>
pamiętam kiedyś trafiały się puszki z wątróbkami rybnymi teraz jedynie ten przysmak dostepny jest na wschodzie .

Awatar użytkownika
Voltek
Posty:140
Rejestracja:pt, 5 kwietnia 2013, 22:13

Re: Wątrubki z dorsza po kałkasku

Postautor: Voltek » pn, 24 czerwca 2013, 16:43

Wypływa się rano kutrem na Morze Północne i wraca wieczorem. Najlepiej gdy jest to styczeń-luty, na morzu wieje i buja. Wtedy można se nałowić dorszy nawet na 2kg wątróbek. Takie świeżutkie są najlepsze, smakują podane nawet byle jak ;-)


Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 5 gości

cron