Składniki:
60 dag filetów z dorsza, 3 pory, 200 ml słodkiej śmietany, 1 łyżka sosu chili, 1 łyżka posiekanego koperku, 4 łyżki masła, sól i pieprz do smaku,2 pomidory pokrojone w plastry,100g startego sera, połówka cytryny.
Sposób wykonania:
Filety opłukać(ja dodatkowo usuwam ości), oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pory umyć pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Przykryć nimi rybę i wstawić na 20 min. do nagrzanego do 200°C piekarnika. Śmietanę wymieszać z sosem chili, mąką ziemniaczaną i koperkiem. Powstałym sosem polać rybę. Na wierzch poukładać plastry pomidora i całość posypać serem. Zapiekać jeszcze przez 15 min.