Wedzona fladra i seabass

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
Awatar użytkownika
Fishtrace
Posty: 366
Rejestracja: śr, 7 lipca 2010, 21:44
Lokalizacja: Omagh/ Jaworzno

Wedzona fladra i seabass

Postautor: Fishtrace » śr, 24 sierpnia 2011, 22:04

Pokusilem sie ostatnio na wedzenie flader i filetow z seabassa, fladry wrzucilem do solanki o skladzie 5 litrow wody i pol kilograma soli, lezaly tak przez 24 godziny, filety seabasa zasolilem na sucho na okolo 1.5 godz. fladry wyjalem z solanki, oplukalem, zawiesilem na hakach i suszyly sie przez okolo 3 godz. w przewiewnym miejscu az ich skora zrobila sie sucha, to samo z filetami seabassa tyle ze filety polozylem na kratce, potem do rozgrzanej do 50C wedzarki i dalsze osuszanie bez dymu przez kolejne 40-50 min. Samo wedzenie trwalo 4 godz. w temp. 45C-60C. Rybki ladnie sie uwedzily ale fladry okazaly sie ciut za slone jak dla mnie, seabass wyszedl w sam raz i nawet byl dosc smaczny co mnie troche zdziwilo bo myslalem ze bedzie suchy. Nastepnym razem zrobie slabsza solanke do flader.

Obrazek
By pawelsid at 2011-08-20
Lepiej pozno niz pozniej

Awatar użytkownika
Jaca
Posty: 2240
Rejestracja: śr, 5 marca 2008, 14:11

Re: Wedzona fladra i seabass

Postautor: Jaca » śr, 24 sierpnia 2011, 22:53

ale jaki wieprzyk ładny

Awatar użytkownika
paddy
Posty: 981
Rejestracja: śr, 10 września 2008, 22:57
Lokalizacja: Wrocław PL, Poole UK
Kontaktowanie:

Re: Wedzona fladra i seabass

Postautor: paddy » czw, 25 sierpnia 2011, 09:22

Wyglada smacznie :D Jakiej wedzarki uzywasz?
all4cam akcesoria do GoPro i innych kamer sportowych
https://all4cam.co.uk/

AQUAKINETICS spearfishing hardware
Sprawdz tutaj https://www.facebook.com/pages/Aquakinetics/634085236604099


Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość