W mojej rodzinie to absolutny faworyt jeżeli chodzi o przyrządzanie omułek
Porcja dla 4 osób
Składniki
* 40 omułek
*3/4 szklanki białego wytrawnego wina
*3/4 szklanki wody
*1/2 kostki masła
*3 ząbki czosnku
*mała cebyla
*3 łyżki posiekanej natki pietruszki
*łyżka oleju
*sól, pieprz
Przygotowanie
Wlać do garnka wino i wodę, zagotować. Mule wyszorować, oderwać bisiory, umyć, wrzucić do wywaru. Przykryć i podgrzewać przez około 4 minuty na dużym ogniu, aż się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć. Wyłożyć na sitko i odsączyć.
Cebulę zeszklić na oleju wymieszać masłem, czosnkiem, natką pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Pustą połówkę muszli wyrzucić, w drugiej zostawić mięso. Do każdej muszli włożyć łyżeczkę masła szalotkowego, i posypać bułką tartą. Blachę do pieczenia wyłożyć folią, tak uformować folię aluminiową, aby zrobić w niej wgłębienia i włożyć w nie muszle. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 5 minut lub aż masło zacznie wrzeć a bułka tarta lekko się zarumieni.