[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Spearfishing.pl •Szczupak wigilijny w polskim, szarym sosie
Strona 1 z 1

Szczupak wigilijny w polskim, szarym sosie

: pt, 24 grudnia 2010, 15:54
autor: bruner
To nie mój przepis - znalazłem go w internecie i właśnie wypróbowałem. Paluszki lizać.

Proste składniki, proste przygotowanie - coś w sam raz dla mnie :)


Składniki


• 1 nieduży szczupak (może być też karp)
• Pęczek włoszczyzny na wywar
• Kilka goździków, ziaren ziela angielskiego i 3 listki laurowe
• Łyżka masła
• Łyżka mąki
• Przyprawa Maggi
• Po pól szklanki płatków migdałowych i rodzynek
• Sok z pół cytryny
• 2 łyżeczki cukru
• Kieliszek czerwonego wina

Etapy przygotowania

1. Oczyszczonego i osolonego szczupaka (ale może być też karp) kroimy w dzwonka i gotujemy w gorącym wywarze z włoszczyzny – selera, marchwi, pora, pietruszki, cebuli.

2. Rybę gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 15 minut.

3. W międzyczasie robimy szary sos – na patelnię wrzucamy łyżkę masła, a gdy się roztopi – łyżkę mąki. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem spod ryby. Jeśli zrobiły się grudy – użyjmy twistera: problem powinien się rozwiązać.

4. Dodajemy następnie łyżkę przyprawy maggi, płatki migdałowe i rodzynki. Następnie wciskamy sok z pół cytryny, dodajemy dwie łyżeczki cukru oraz kieliszek czerwonego, wytrawnego wina.

5. Redukujemy sos (odparowujemy), a po chwili zmniejszamy płomień i wkładamy do środka dzwonka podgotowanego szczupaka.

6. Dusimy całość jeszcze przez jakieś 10-15 minut, aby mięso ryby było dobrze uduszone, ale się nie rozpadało.