To nie mój przepis - znalazłem go w internecie i właśnie wypróbowałem. Paluszki lizać.
Proste składniki, proste przygotowanie - coś w sam raz dla mnie
Składniki
• 1 nieduży szczupak (może być też karp)
• Pęczek włoszczyzny na wywar
• Kilka goździków, ziaren ziela angielskiego i 3 listki laurowe
• Łyżka masła
• Łyżka mąki
• Przyprawa Maggi
• Po pól szklanki płatków migdałowych i rodzynek
• Sok z pół cytryny
• 2 łyżeczki cukru
• Kieliszek czerwonego wina
Etapy przygotowania
1. Oczyszczonego i osolonego szczupaka (ale może być też karp) kroimy w dzwonka i gotujemy w gorącym wywarze z włoszczyzny – selera, marchwi, pora, pietruszki, cebuli.
2. Rybę gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 15 minut.
3. W międzyczasie robimy szary sos – na patelnię wrzucamy łyżkę masła, a gdy się roztopi – łyżkę mąki. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem spod ryby. Jeśli zrobiły się grudy – użyjmy twistera: problem powinien się rozwiązać.
4. Dodajemy następnie łyżkę przyprawy maggi, płatki migdałowe i rodzynki. Następnie wciskamy sok z pół cytryny, dodajemy dwie łyżeczki cukru oraz kieliszek czerwonego, wytrawnego wina.
5. Redukujemy sos (odparowujemy), a po chwili zmniejszamy płomień i wkładamy do środka dzwonka podgotowanego szczupaka.
6. Dusimy całość jeszcze przez jakieś 10-15 minut, aby mięso ryby było dobrze uduszone, ale się nie rozpadało.