Norwegian Spearfishing Records rules
: sob, 12 marca 2016, 18:42
Regulamin zgłaszania rekordów w Norwegii
1. Zgłoszenia rekordów mogą składać spearous bez względu na narodowość.
2. Zgłoszeniu podlegają ryby złowione w Norwegii i w obrębie norweskich wód
terytorialnych.
3. Ryby powinny być złapane podczas nurkowania ze wstrzymanym oddechem,
przy użyciu harpuna, w ręce lub za pomocą noża.
4. Zabronione jest zgłoszenie ryb złowionych w hodowli lub tzw. aqua-kultur.
5. Pomiary powinny odbyć się w obecności dwóch dorosłych świadków, wyłączając
zgłaszającego łowcę.
5. Waga minimalna złowionej ryby 300g.
6. Pomiar ryby dokonuje się mierząc od krawędzi pyska do krawędzi płetwy ogona.
7. Ważenie ryb do 25kg może być dokonywany za pomocą wagi cyfrowej, powyżej
25kg ryba powinna być ważona na wadze uchylnej z aktualną legalizacją.
8. Zgłaszający dołącza do dokumentacji certyfikat legalizacji wagi.
9. Wszystkie wagi muszą być dopuszczone do handlu.
10. Spearous potwierdza wiarygodność wyników dokonanych pomiarów
własnoręcznym podpisem wraz z osobami świadków.
11. Zdjęcia zgłaszanej ryby do rekordu.
a) Zdjęcie ryby na ziemi z miarą, kuszą lub płetwami – zdjęcie wykonane z góry.
b) Zdjęcie łowcy ze zdobyczą w wysokiej rozdzielczości.
c) W sytuacji, gdy określenie gatunku ryby wzbudza wątpliwości, szczegółowe
zdjęcia ryby, by uniknąć pomyłki z innymi gatunkami.
12. Zgłaszający ma obowiązek mrożenia zgłoszonej ryby do czasu zatwierdzenia
zgłoszenia.
15. Nowe gatunki ryb i dane połowowe muszą być zatwierdzone przez komisję
weryfikacyjną.
16. Zabrania się połowu ryb łososiowatych, węgorza, kolenia, i homarów.
17. Zgłoszenie powinno zawierać:
- waga ryby
- rozmiar ( długość mierzona w centymetrach)
- miejsce, w którym dokonano połowu
- data
- klub, organizacja, imię i nazwisko
- nazwa narzędzia, którym dokonano połowu.
18. Zgłoszeń dokonuje się mail: post@frivannsliv.no
Norwegian Spearfishing Records rules by Simen Willberg and Børje Møster.
w.w.t. Krzysztof Gregor, Jacek Malinowski
1. Zgłoszenia rekordów mogą składać spearous bez względu na narodowość.
2. Zgłoszeniu podlegają ryby złowione w Norwegii i w obrębie norweskich wód
terytorialnych.
3. Ryby powinny być złapane podczas nurkowania ze wstrzymanym oddechem,
przy użyciu harpuna, w ręce lub za pomocą noża.
4. Zabronione jest zgłoszenie ryb złowionych w hodowli lub tzw. aqua-kultur.
5. Pomiary powinny odbyć się w obecności dwóch dorosłych świadków, wyłączając
zgłaszającego łowcę.
5. Waga minimalna złowionej ryby 300g.
6. Pomiar ryby dokonuje się mierząc od krawędzi pyska do krawędzi płetwy ogona.
7. Ważenie ryb do 25kg może być dokonywany za pomocą wagi cyfrowej, powyżej
25kg ryba powinna być ważona na wadze uchylnej z aktualną legalizacją.
8. Zgłaszający dołącza do dokumentacji certyfikat legalizacji wagi.
9. Wszystkie wagi muszą być dopuszczone do handlu.
10. Spearous potwierdza wiarygodność wyników dokonanych pomiarów
własnoręcznym podpisem wraz z osobami świadków.
11. Zdjęcia zgłaszanej ryby do rekordu.
a) Zdjęcie ryby na ziemi z miarą, kuszą lub płetwami – zdjęcie wykonane z góry.
b) Zdjęcie łowcy ze zdobyczą w wysokiej rozdzielczości.
c) W sytuacji, gdy określenie gatunku ryby wzbudza wątpliwości, szczegółowe
zdjęcia ryby, by uniknąć pomyłki z innymi gatunkami.
12. Zgłaszający ma obowiązek mrożenia zgłoszonej ryby do czasu zatwierdzenia
zgłoszenia.
15. Nowe gatunki ryb i dane połowowe muszą być zatwierdzone przez komisję
weryfikacyjną.
16. Zabrania się połowu ryb łososiowatych, węgorza, kolenia, i homarów.
17. Zgłoszenie powinno zawierać:
- waga ryby
- rozmiar ( długość mierzona w centymetrach)
- miejsce, w którym dokonano połowu
- data
- klub, organizacja, imię i nazwisko
- nazwa narzędzia, którym dokonano połowu.
18. Zgłoszeń dokonuje się mail: post@frivannsliv.no
Norwegian Spearfishing Records rules by Simen Willberg and Børje Møster.
w.w.t. Krzysztof Gregor, Jacek Malinowski