Wędzarnie

Tutaj wrzucamy wszelkiego rodzaju śmieci dla zabicia czasu.

Moderator: Goldfish

endriudrawsko

Re: produkcja własna

Postautor: endriudrawsko » pn, 29 grudnia 2008, 22:34

wedzilem w podobnej,taka co stoi przy slupach energetycznych.spoko sprzet.

krzysiek4

Re: produkcja własna

Postautor: krzysiek4 » wt, 30 grudnia 2008, 17:22

endriudrawsko pisze:wedzilem w podobnej,taka co stoi przy slupach energetycznych.spoko sprzet.

to już wiemy dlaczego jestes w norwegii..............pozbawieni energi elektrycznej mieszkańcy okolicy popędzili kijami......... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Spearo
Posty: 355
Rejestracja: pn, 19 maja 2008, 09:21
Kontaktowanie:

Re: produkcja własna

Postautor: Spearo » wt, 30 grudnia 2008, 18:47

Najprostsza,tania ,może nawet i przenośna wędzarnia .Rodem z Niemiec od ładnej Vivien
Załączniki
2.jpg
2.jpg (55 KiB) Przejrzano 1054 razy

endriudrawsko

Re: produkcja własna

Postautor: endriudrawsko » wt, 30 grudnia 2008, 18:48

zapomniales dodac ze przy okazji zwinalem kilometr kabla z sieci i przez to musialem uciekac z kraju;P;P;P

krzysiek4

Re: produkcja własna

Postautor: krzysiek4 » wt, 30 grudnia 2008, 21:36

filip pisze:właśnie dzisiaj wróciłem z wędzenia,[parę kilo boczku,wcześniej zapeklowany z ziołami] do wędzenia uzywam drzewa bukowego no i owocowego jeśli jest pod reką wędzarnię zbudowałem z kamienia z podziemnym 2m kanałem, jak znajde to podrzuce fotkę


wędzarni mało widać-tylko ślina pociekła :P
ryby przed wedzeniem ,moczysz w solance ?
wrzucił byś też przepis jak peklujesz mięsiwa do rubryki;przepisy.
moje miesiwa leżą kilka dni w zalewie,
pozdro.
ps.czy karpia tez można uwędzić :?:
BDamianowi zostało kilka sztuk ....hehe.
Załączniki
sdfzx.JPG
sdfzx.JPG (27.24 KiB) Przejrzano 1035 razy

krzysiek4

Re: produkcja własna

Postautor: krzysiek4 » wt, 30 grudnia 2008, 22:31

ms70s pisze:w DLH Ostrowskim kupowałem po 1 listwie tego co mieli na stanie wydając brutto ok 80zł

krzysiek4 jestem zachwycony twoją wędzarnią, od dłuższego czasu myślę o budowie przeglądam stronę http://www.wedlinydomowe.pl/ . dużo ciekawych opisów


dzięki za tą strone............tam jest wszystko.........i szybko człowiek głodnieje na widok
tych wszystkich specjałów :P
ide coś zjeśc ........
pozdrawiam.

filip
Posty: 447
Rejestracja: sob, 26 kwietnia 2008, 16:30

Re: produkcja własna

Postautor: filip » śr, 31 grudnia 2008, 00:26

wędzarni mało widać-tylko ślina pociekła :P
ryby przed wedzeniem ,moczysz w solance ?
wrzucił byś też przepis jak peklujesz mięsiwa do rubryki;przepisy.
moje miesiwa leżą kilka dni w zalewie,
pozdro.
ps.czy karpia tez można uwędzić :?:
BDamianowi zostało kilka sztuk ....hehe.[/quote]
znalazłem inną fotkę z listopada 07,te kamienie to wedzarnia która zbudowałem troche słabo widać ale to i tak najlepsza fotka na dysku...ryby zwykle nacieram solą,ze względu na brak czasu,moczenie w solance jest ok.karpia spoko mozna wędzić...ale hitem sa sledzie wędzone prawie na zimno,koniecznie muszą być w całośći tzn.z głową,wędzona ikra to po prostu poezja,o mięsiwach nastepnym razem nie da sie porównać wędzonych domowym sposobem z kupionymi w sklepie.........
Załączniki
Kopia DSC04800.JPG
Kopia DSC04800.JPG (102.46 KiB) Przejrzano 1014 razy

Awatar użytkownika
zuberus
Posty: 356
Rejestracja: pn, 17 marca 2008, 17:45
Lokalizacja: Choszczno

Re: produkcja własna

Postautor: zuberus » śr, 31 grudnia 2008, 16:12

Panowie, a ma może ktoś coś takiego? :
wedzarka fot1.jpg
wedzarka fot1.jpg (23.94 KiB) Przejrzano 986 razy

wedzarka fot2.jpg
wedzarka fot2.jpg (10.35 KiB) Przejrzano 987 razy


Zależy mi na czymś przenośnym, co by nadawało się na biwaki i kilkudniowe wypady :roll:
W plecaku piach, kamienie w kieszeni. Wycieczka w nieznane z flachą Ślepej Gieni.

krzysiek4

Re: produkcja własna

Postautor: krzysiek4 » czw, 1 stycznia 2009, 09:33

filip..........piękne foto [tapeta]
rzuciłem karpia na ruszta ..........mimo dużej ilości soli ,niewyszedł naj lepiej........
w niedzielę z BD uwędzimy pozostałe........naprawiłem swoje straszydło....
..........wrzucić do solanki na jakiś czas ???
ps.wszystkiego naj i dużo zdrowia w 09
Załączniki
derr.JPG
derr.JPG (25.57 KiB) Przejrzano 956 razy
STA70002.JPG
straszydło z beczek
STA70002.JPG (32.93 KiB) Przejrzano 957 razy

INDIANISKO
Posty: 840
Rejestracja: ndz, 28 czerwca 2009, 19:33

Re: produkcja własna

Postautor: INDIANISKO » czw, 1 stycznia 2009, 13:56

Krzychu na takim grilu robiłem karpie , podczas pieczenia zużywałem całą paczkę masła .
Niestety trzeba siedzieć i polewać łyżeczką rybę przez cały czas pieczenia ale efekt był bardzo dobry .
Piszecie też o moczeniu w solance -,, za komucha " gdy rzeki były brudne nadwiślańscy rybacy moczyli przez jakiś czas ok. 2 godzinki ryby w mleku . podobno wyciąga posmak mułu z karpia i suma .A potem wkładali osuszone ryby w dużą ilość talarków cebuli ,, na noc " podobno pycha .Wiadomości z czasów zaczytywania sie gazetami wędkarskimi . :mrgreen:
"spearfishing...zabijamy z miłości do natury"

krzysiek4

Re: produkcja własna

Postautor: krzysiek4 » czw, 1 stycznia 2009, 15:30

dzięki wodzu.........ale to podobno. :|
dajcie w przepisy ..sprawdzone receptury.......
mleka nie cierpię a od masła ropieją oczy.... :mrgreen:
golonke pieczemy w piwie ......może tak karpia wymoczyć :?:
kilka sztuk jeszcze jest -chętnie wyprubuję kilka pomysłów :wink:
ps.ja pamiętam kogo to była incjatywa z tą rubryką ale niewidzę tam żadnego przepisu
na słodkowodne ryby :wink: [bez obrazy]

INDIANISKO
Posty: 840
Rejestracja: ndz, 28 czerwca 2009, 19:33

Re: produkcja własna

Postautor: INDIANISKO » czw, 1 stycznia 2009, 15:42

Podobno-- bo nigdy nie moczyłem ryby w mleku -przepis prawdziwy.
Z masłem polecam - sam własnoręcznie polewałem , pyszności - robiłem do momentu aż mięsko było tak miękkie że zaczynało przelatywać przez kratkę grila .
Masz K4 rację , powinienem podawać tylko wypróbowane osobiście sposoby .
"spearfishing...zabijamy z miłości do natury"


Wróć do „Off-Topic”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość